Μονάδα Ιατρικής Ακριβείας

Η Ιατρική Ακριβείας ή Εξατομικευμένη Ιατρική έχει ως βασικό στόχο την εντόπιση της προδιάθεσης για εκδήλωση μιας συγκεκριμένης νόσου και την αποτελεσματική εντόπιση αν η νόσος έχει εκδηλωθεί. Ο στόχος αυτός επιτυγχάνεται μέσα από:

  1. Την πρόληψη, δηλαδή την αναγνώριση ευπαθών ομάδων στο γενικό πληθυσμό και την εφαρμογή προληπτικών μέτρων.
  2. Την πρώιμη διαγνωστική προσέγγιση της νόσου και την έγκαιρη θεραπευτική παρέμβαση.
  3. Τη μεγιστοποίηση του οφέλους από την εφαρμοζόμενη θεραπεία με παράλληλη ελαχιστοποίηση των ανεπιθύμητων ενεργειών.
  4. Το δραστικό περιορισμό του κόστους, με την εφαρμογή της βέλτιστης θεραπείας στον κατάλληλο ασθενή.

Η Μονάδα ΙΑΚ θα επικεντρωθεί, σε πρώτη φάση, στην ανάπτυξη και εφαρμογή των παραπάνω δράσεων σε τρεις τομείς:

  1. Την ογκολογία
  2. Τα καρδιαγγειακά νοσήματα
  3. Τις νευροεκφυλιστικές παθήσεις

Σε δεύτερη φάση, η δραστηριότητα της Μονάδας ΙΑΚ θα επεκταθεί και στη διαγνωστική και θεραπευτική προσέγγιση και άλλων νοσημάτων, πολυπαραγοντικής αιτιολογίας.Για την αποτελεσματική έρευνα σε αυτά τα νοσήματα χρειάζονται υποστηρικτικές δομές και στελέχωση στα παρακάτω πεδία, που θα αναπτυχθούν, επίσης, στο πλαίσιο της Μονάδας ΙΑΚ:

  1. Βιοστατιστικής – Επιδημιολογίας
  2. Γενετικής Επιδημιολογίας και Βιοπληροφορικής
  3. Big Data
  4. Οικονομικά της Υγείας
  5. Artificial Intelligence

Η ανάπτυξη της Μονάδας ΙΑΚ θα βασιστεί στη συνεργασία με τις ερευνητικές δομές των Μονάδων Βασικής και Μεταφραστικής Έρευνας και Κλινικών Ερευνών, και με τα Εργαστήρια και Κλινικές του Τμήματος Ιατρικής ΑΠΘ. Επίσης, θα επιδιωχθεί συνεργασία με διεθνείς φορείς που ασχολούνται με την Ιατρική Ακριβείας και η εκπαίδευση νέων επιστημόνων σε ανάλογα εργαστήρια του εξωτερικού.

Βασική δραστηριότητα της Μονάδας ΙΑΚ θα είναι ο γενετικός έλεγχος, ο οποίος θα επικεντρωθεί στη διερεύνηση και συσχέτιση του γονιδιώματος των ασθενών και της ανταπόκρισης σε συγκεκριμένες θεραπευτικές επιλογές, καθώς επίσης και στην επιγενετική επίδραση των φαρμάκων και διαφόρων περιβαλλοντικών παραγόντων, όπως η διατροφή.

Επίσης, στις δραστηριότητες της Μονάδας ΙΑΚ θα ενταχθεί και η ανάπτυξη συστημάτων ελεγχόμενης αποδέσμευσης φαρμάκων (π.χ. πολυμερικά νανοσωματίδια, μικροκάψουλες, λιποσώματα, κλπ.), με στόχο αφενός την αύξηση της αποτελεσματικότητας  και τη μείωση της τοξικότητας των υπό ανάπτυξη νέων φαρμάκων και αφετέρου τη δυνατότητα παραγωγής ουσιαστικά «νέων» φαρμακευτικών ιδιοσκευασμάτων, μετά από βελτίωση ή/και αλλαγή των εκδόχων των ήδη εγκεκριμένων φαρμάκων.

Παρότι η Ιατρική Ακριβείας βρίσκει προνομιακό πεδίο έρευνας στην εξατομίκευση της φαρμακευτικής αγωγής, η Μονάδα ΙΑΚ θα περιλαμβάνει επίσης και τα πεδία της διαγνωστικής ακρίβειας και κατάταξης και της λήψης απόφασης για εξατομικευμένη πρόγνωση, παρακολούθηση και αντιμετώπιση με γνώμονα και τη σχέση κόστους/αποτελεσματικότητας.

Scroll to Top
Scroll to Top